Cultura i Festivals

Tavernes de la Valldigna és part fonamental de la història de la Comunitat Valenciana. Enclavada en un lloc històric i ple de cultura a l’ombra del conegut monestir, la població ofereix una sèrie d’edificis i llocs pels quals recórrer alguns de les localitzacions clau en la història valenciana.

Cova del Bolomor

Es tracta de l’assentament humà més antic conegut en terres valencianes. En ella trobem restes prehistòriques i pintures rupestres d’aquests primers habitants de la Valldigna.

Esglèsia de Sant Pere

Aquest edifici està situat en la plaça de l’Església, en el nucli històric. Es va construir l’any 1744 (concretament, la primera pedra es va col·locar el 20 de setembre) i es va acabar l’any 1750 quant a l’arquitectura i no quant a tota la decoració.

Esglèsia de Sant Josep

L’edifici va ser construït en l’època contemporània i està inclòs com a edifici BRL (Bé de Rellevància Local) justificadament, per la seva rellevància històrica, artística i arquitectònica.

Ermita del Santíssim Crist del Calvari

Es tracta d’una ermita, en el terme de Tavernes, construïda sobre la base d’una antiga església cristiana, probablement dels segles XVI/XVII, en el desaparegut poblat de la Alcudiola. La Alcudiola va ser una de les dues alqueries (poblaments dispersos de poques cases, d’origen musulmà, on els habitants s’encarregaven de l’explotació agrícola de la zona dels voltants, a més d’activitats ramaderes), juntament amb el Massalari, que s’incorporarien més tard als dominis juridisdiccionales del monestir de la Valldigna.

El Calvari

Coneguda popularment com l’ermita del Calvari, està situada en la part alta del poble, al peu de la muntanya de les Creus i entre els carrers del Muro i Jardins.

Davant, i baixant fins al nucli urbà, s’extenen les rampes del Viacrucis amb les seves casetes blanques amb les estacions i els seus alts xiprers, en un entorn distribuït amb bon gust. Actualment s’estudia declarar el conjunt monument historicoartístic, ja que el calvari és un dels més notables de la Comunitat Valenciana.

Torre de Guaita

La torre de guaita de Tavernes de Valldigna, també coneguda com a torre La Vall, va ser aixecada l’any 1575 encarregada pel rei Felip II al virrei de València, Vespasià Gonzaga i Colonna, amb l’objectiu de defensar als habitants de continus atacs de pirates i corsaris (turcs i berberiscos), que desembarcaven en les costes de l’est peninsular arrasant cultius, saquejant pobles i fent presoners.

Ermita de Sant Lorenzo de L’Alcudiola

Es tracta d’una ermita construïda sobre la base d’una antiga església cristiana, probablement dels segles XVI/XVII, en el desaparegut poblat de la Alcudiola. La Alcudiola va ser una de les dues alqueries, juntament amb el Massalari, que s’incorporarien més tard als dominis juridisdiccionals del monestir de la Valldigna.

Dins es van localitzar restes de 16 enterraments cristians del que era la cripta. Fora es van trobar restes de tres tombes més. En la prospecció també es van descobrir troballes de ceràmica, joies i rosaris.

Ajuntament

L’edifici va ser construït en 1877. La construcció es va sotmetre a diversos canvis entre març de 1997 i desembre de 2003, una rehabilitació integral que va respectar la façana i manté les línies neoclàssiques de finals del segle XIX.

Actualment, l’edifici disposa d’instal·lacions d’administració pública, a més de contenir les principals activitats del govern local com a plens, reunions veïnals, consultes, tràmits administratius i un llarg etcètera que fa d’aquest edifici la casa de tots els habitants de la ciutat.

Molí Vell

Situat a la riba del riu Vaca, en el camí del Pla trobem aquest molí hidràulic integrat en el medi rural i prop del nucli urbà. Es presenta com un interessant conjunt etnològic que conserva en la major part de l’edifici la tipologia constructiva original.

Casa de la Cutura

Aquest edifici està situat en el passeig de Lepant i és una construcció a la ciutat de Tavernes.

Inclou una biblioteca, un auditori on es realitzen diversos actes culturals (obres de teatre, presentacions falleres…) i disposa de dues sales per a exposicions situades en dues plantes.

FESTIVALS MUSICALS

En este apartat el visitant disposa de la informació dels festivals musicals que al llarg de l’any es celebren a Tavernes i a la platja. Els festivals musicals que hi podem trobar són:

Pop al carrer

Enguany es celebra la 16a edició del Festival Desllunat (abans Pop al Carrer) que tindrà lloc en una jornada única el pròxim dissabte 18 de juliol a partir de les 20h al Parc del Llac de la Platja de Tavernes de la Valldigna.

Es tracta d´un projecte cultural que barreja estils musicals populars contemporanis, teatre, cinema i actuacions artístiques en directe.

Per a més información: www.lacasacalba.org

Iboga Summer Festival

Festival de bandes internacionals, com ara balkan, gypsy, swing, ska, electro-swing, ska–jazz, gypsy-punk i altres estils que s’uneixen i comparteixen una característica comuna: el ball i la diversió.

Es celebrarà el 21 · 22 · 23 · 24 de juliol 2021.

Per a més información: www.ibogasummerfestival.com

Festival de corals

Este festival té com a propòsit impulsar la música coral i consolidar-se en el panorama cultural de Tavernes a per a fer més variades i atractives les activitats en la platja.

Tindrà lloc el pròxim 6 d´agost a las 20:30 hores al Parc del Llac de la Goleta de la platja de Tavernes.

Sete Sóis Sete Luas

Festival multicultural de gran prestigi internacional, que va nàixer d’una col·laboració entre la Toscana italiana i Portugal.

Enguany es celebra des del 8 de juliol fins al 14 d´agost.

Per a més información: www.festival7sois.eu

Festivern

Festival en què es potencia la normalització de la música en valencià, la promoció de grups jóvens i la difusió de diferents estils i gèneres musicals, que van des de les noves tendències fins a la música d’arrel i d’autor.

Es celebra des del dia 28 fins al 31 de desembre. Està situat en dos zones, una d’acampada i una altra de concerts, formada per diversos escenaris.

Per a més información: www.festivern.com

SONA BAIXET FEST(A)

Barreja diferents disciplines artístiques (des de teatre i música fins a circ, cinema, dansa i arts plàstiques) en un to divertit i fresc, que aposta clarament per la cultura popular feta ara i ací. Dins d’este concepte també s’hi inclouen activitats pensades per als pares, però igualment aptes per als xiquets.

Sona Baixet Fest(a) és debades i té lloc el 5 de septiembre de 18h a 21h en l’avinguda de la Marina en la platja de Tavernes de la Valldigna.

Per a més información: www.sonabaixet.com